İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2024 Salt Araştırma Fonlarının Haziran Buluşma Toplantısı Gerçekleşti

Garanti BBVA tarafından desteklenen Salt Araştırma Fonları’nın 2024 yılı için seçilmiş projelerinden, ders BELGELİĞİ öğrencisi Ezgi Kaplan’ın yazdığı “Bauhaus Okulu’nun Türkiye’ye Yansımaları: Sanat Eğitiminde Bir Köy Enstitüleri Pratiği; ‘ders BELGELİĞİ’ Atölyesi Üzerine Bir İnceleme” adlı projesi, Salt Araştırma Fonlarının tüm paydaşlarının yer aldığı ilk toplantıda tanıtıldı.

Birlikte öğrenme ve tartışmaya yönelik yeni ve özgün araştırmalara alan açan Salt Araştırma Fonları’nın 2024 yılı için seçilmiş projelerinden, ders BELGELİĞİ öğrencisi Ezgi Kaplan’ın yazdığı “Bauhaus Okulu’nun Türkiye’ye Yansımaları: Sanat Eğitiminde Bir Köy Enstitüleri Pratiği; ‘ders BELGELİĞİ’ Atölyesi Üzerine Bir İnceleme” adlı projesi, Salt Araştırma Fonları’nın tüm paydaşlarının yer aldığı ilk toplantıda tanıtıldı. Sanat, mimarlık ve tasarım alanlarında yapılan 183 proje başvurusu arasından seçilen 6 proje arasında yer alan araştırma projesi, sanat alanında desteklenen sadece 2 projeden biri olma niteliği taşımakta.

26 Haziran Çarşamba günü online ortamda gerçekleştirilen tanışma toplantısında Prof. Dr. Gülhan Balsoy (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Doç. Dr. Ayşe Erek (Kadir Has Üniversitesi), Dr. Bilge İmamoğlu (TED Üniversitesi), Sezin Romi (Salt) ve Lorans Tanatar Baruh’tan (Salt) oluşan Seçici Kurul’un katılımı ile araştırmacılar projelerini tanıtırlarken kurul tarafından projelerine dair yapılan yönlendirmeleri aldılar. İnteraktif bir ortamda yapılan anlatımlar karşılıklı öğrenmeye imkan tanıdı.

Araştırma projesi, H.Avni Öztopçu’nun, 1998 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı’ndaki atölyesinde başlatmış olduğu “ders BELGELİĞİ” etkinliği/eğitim modelinin amacı ve hafızasının izini sürerek Bauhaus Okulu ile Köy Enstitüleri’nin sanat eğitimi anlayışlarını karşılaştırmalı olarak inceleyen bir süreci kapsayacak.

Yaklaşık 10 yıllık bir süreçte 80 projeye dağıtılan Salt Araştırma Fonları’yla, disiplinlerarası ve çok yönlü yaklaşımları öne çıkan, saha araştırmalarına yönelik yaratıcı yöntemler sunan ve toplumsal, kültürel, kentsel hafızaya katkı sağlayan projeler, seçici kurulun belirlediği araştırma projelerinin bulguları, Eylül ayında proje paydaşları arasında, Aralık ayında ise SALT’ta gerçekleştirilecek kamuya açık sunumlarla tartışmaya açılacak.

Ezgi Kaplan

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günleme © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.