Salt Araştırma Fonları’yla 2024 yılında desteklenen projelerin bulguları, Salt Galata’da gerçekleştirilecek programla tartışmaya açılıyor. Seçici Kurul üyelerinden Prof. Dr. Gülhan Balsoy (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Doç. Dr. Ayşe Erek (Kadir Has Üniversitesi) ve Doç. Dr. Bilge İmamoğlu’nun (TED Üniversitesi) moderatörlüğündeki oturumlarda araştırmacılar, çalışmalarının yöntem, süreç ve verilerine ilişkin sunumlar yapacak.
ders BELGELİĞİ 2024-2025 dönem öğrencisi Ezgi Kaplan Salt Araştırma Fonları 2024 Projesi’nde “Sanat Eğitiminde Bir Köy Enstitüleri Pratiği; ‘ders BELGELİĞİ’ Atölyesi Üzerine Bir İnceleme” başlıklı projesiyle 13 Aralık Cuma günü Salt Galata binasında!
Ezgi Kaplan, üzerine çalıştığı araştırma projesinde, Bauhaus Okulu’nun Türkiye’ye yansımaları bağlamında Köy Enstitüleri’nin sanat eğitimi anlayışını ele alarak, 1950 sonrasında enstitü eğitimi anlayışının izlerini sürebildiğimiz, 1998 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim dalında H. Avni Öztopçu’nun atölyesinde başlatmış olduğu ders BELGELİĞİ etkinliği/eğitim öğretim metodunu, varoluş amacı ve hafızasını farklı izlekler üzerinden inceleyerek Bauhaus Okulu ve Köy Enstitülerinin sanat eğitimi anlayışları ile benzerlikleri ve farklılıklarını ortaya koymaya çalıştığını dile getirmektedir. Bu araştırma projesi, ders BELGELİĞİ sanat eğitimi modelinin/etkinliğinin hangi yönleriyle sanat eğitiminde farklı bir yere sahip olduğunun ilgili literatüre atıfla ortaya çıkarılmaya çalışılmasının yanısıra bu sürecin proje kapsamında yürütülen saha araştırmasının bulguları ile desteklenmesi bakımından incelenmeye değerdir.
Program herkesin katılımına açıktır.
14.00 Açılış: Deniz Ova (Salt)
14.05-14.50 1. Oturum – Moderatör: Gülhan Balsoy
Can Gümüş İspir, “Geç Osmanlı İstanbul’unda Gıdayı Sıhhileştirmek”
Mesadet Maria Sözmen, “Erken Soğuk Savaş Dönemi Türkiye’sinde ‘Sosyal Çalışma’ Programları: Entelektüel Yardımseverlik ile Yoksul ve Kimsesiz Çocukların Bakımı”
15.25-16.10 2. Oturum – Moderatör: Ayşe Erek
Ezgi Kaplan, “Bauhaus Okulu’nun Türkiye’ye Yansımaları: Sanat Eğitiminde Bir Köy Enstitüleri Pratiği; ‘ders BELGELİĞİ’ Atölyesi Üzerine Bir İnceleme”
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kentsel Planlama Yüksek Lisans Programı’nı Köy Enstitüleri konulu teziyle tamamlayan ve hâlen Marmara Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda eğitimine devam eden Kaplan, Hüseyin Avni Öztopçu’nun 1998 yılında Marmara Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı’ndaki atölyesinde başlatmış olduğu “ders BELGELİĞİ” etkinliği/eğitim modelinin amacı ve hafızasının izini sürerek Bauhaus Okulu ile Köy Enstitüleri’nin sanat eğitimi anlayışlarını karşılaştırmalı olarak inceliyor.
14.50-15.10 Soru-Cevap
Reha Keskin ve Özde Nalan Köseoğlu, “Mehmet Ulusoy’un Dünya Sahnesi: 68’in Ruhu ve Estetiği”
16.10-16.30 Soru-Cevap
16.45-17.30 3. Oturum – Moderatör: Bilge İmamoğlu
Gökçen Erkılıç, “İstanbul Kıyı Çizgisi Atlası”
Elif Kaymaz, “Kentsel Duygular, Sivil Tedbirler: Türkiye’de Hava Tehlikesi ve Zehirli Gazlarla Mücadelede Mekânsal Söylem ve Pratikler (1935-1946)”
17.30-17.50 Soru-Cevap
Yazar
Son Yazıları
- Doğa16 Aralık 2024ders BELGELİĞİ öğrencisi Ezgi Kaplan, 2024 Salt Araştırma Fonları Proje Sunumunu Gerçekleştirdi!
- Doğa16 Aralık 2024ARTENS “Evlerimiz” Festivali Başlıyor!
- Eğitim29 Kasım 2024ders BELGELİĞİ öğrencisi Ezgi Kaplan Salt Araştırma Fonları 2024 Projesi’nde “Sanat Eğitiminde Bir Köy Enstitüleri Pratiği; ‘ders BELGELİĞİ’ Atölyesi Üzerine Bir İnceleme” başlıklı projesiyle 13 Aralık Cuma günü Salt Galata binasında!
- Eğitim26 Kasım 2024Trabzon Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesi’nden ders BELGELİĞİ Atölyesine Ziyaret
İlk yorum yapan siz olun