İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CUMHURİYET DÖNEMİNDE FELSEFE TAKİYETTİN MENGÜŞOĞLU ve MACİT GÖKBERK

felsefe BELGELİĞİ Gazetesi’nin son sayısında, Cumhuriyet döneminde Türk felsefe dünyasına damga vuran iki önemli düşünürü, Takiyettin Mengüşoğlu ve Macit Gökberk’i ele alıyoruz. Her iki düşünür de, Alman felsefesinin İstanbul Üniversitesi’ne taşınmasıyla başlayan felsefi uyanışın önemli temsilcilerindendir.

Özelikle Almanya’daki Nazi rejiminden kaçarak Türkiye’ye gelen Hans Reichenbach ve yine onun çabalarıyla getirilen Ernst von Aster gibi hocalar ülkemizde Avrupa standartlarında felsefe eğitiminin başlamasına öncülük ederler.

Takiyettin Mengüşoğlu, Almanya’da Nicolai Hartmann’dan etkilenerek Türkiye’ye özgün bir “insan felsefesi” anlayışı kazandırdı. İnsan varoluşunu kültür, sanat ve ahlak bağlamında ele alan çalışmaları, Türk felsefesine insan ve değer kavramları açısından yeni bir anlayış sunar.

Macit Gökberk ise Hegel ve Kant gibi Alman idealist filozoflarının etkisiyle tarihsel bir felsefe anlayışını Türkiye’de yaygınlaştırdı. “Felsefe Tarihi” adlı eseriyle Türk felsefe literatürüne büyük katkıda bulundu ve felsefenin hem geçmişi anlamak hem de geleceği inşa etmek için güçlü bir araç olduğunu gösterdi. Dil konusunun Gökberk’in felsefe anlayışı içinde özel bir yeri vardır. Gökberk, dil ile ilgili düşüncelerini “Değişen Dünya, Değişen Dil” adlı yapıtında toplamıştır.

Alman felsefesinin İstanbul Üniversitesi’ne girişinin taşıdığı tarihsel önemi ve bu iki düşünürün Türk felsefesine yaptığı derin katkıları, hem akademik dünyayı hem de entelektüel yaşamı zenginleştiren bir miras olarak ele alıyoruz. Detaylar için gazetemizin yeni sayısını okuyabilirsiniz.

felsefe BELGELİĞİ Sıra 11 Takiyettin Mengüşoğlu ve Macit Gökberk

 

Yazar

Nur Vural
Nur Vural

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ders BELGELİĞİ © 2024 Tüm hakları saklıdır.