Kadıköy Moda Sahnesi, 30 Ocak – 28 Şubat 2019 tarihleri arasında “Ağaçların Kokusu” isimli karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Dilara Göl, Kübra Ayyıldız, Petuk ve Ders BELGELİĞİ Mezunlarından Adekan’ın çalışmalarının bulunduğu serginin açılışı 30 Ocak 2019 tarihinde, saat 18:00’de gerçekleşti. Sergi izleniminin ardından izleyicilerle birlikte sergi ile aynı ismi taşıyan “Ağaçların Kokusu” adlı tiyatro oyunu izlendi.
Kwahulé’nin tiyatro metinleri, birçok iç içe geçen alandan oluşan parçalanmanın nitelikleriyle birleşerek kendini kurar. Kwahulé’nin metinlerinde yaşadığı Afrika’daki iç savaşın dehşetini, Avrupa’da yaşayan Afrika kökenli halkların diasporik olarak tariflenebilecek “Yeni Dünya” olarak nitelendirilebilen bir deneyimine, psişik bir uzama gönderme yapar. Örneğin Bira fabrikası, anlatım tarzı olarak Kwahulé’nin karakterleri, caz müziğinin doğaçlama nabzını rezonans eden riff’ler ve rötuşlarla konuşur. Metinlerinde Afrika’ya verilen hasarı temsil eden şiddetli bir dünyayla yüzleşmeyi görünür hale getirmek için abartı ve gerçeküstü dokunuşlar yoluyla, giderek genişleyen bir küresel göçmen sorunsalına gerçekliğini ötekileştirmeden mercek altına alır. Oyunlarının tematik bağlamı, yoksulluk, sürgün kapitalist açgözlülük, çarpışma ve “ötekinden” korkma – yani “ötekinin” ne şekilde tanımlandığı ile ilişkili bir bütüne gönderme yapar.
İnsanın doğa üzerindeki hegemonik ilişkileri doğa üzerinde egemenlik kurmasıyla başlamış, kapitalizm aracılığıyla insanın insan üzerindeki hegemonyasının sonsuz bir tiranlığa dönüşmesine vardırmıştır. Kapital Gölgesini satamayacağı ağacı keser. Koffi Kwahule’nin yazdığı “Ağaçların Kokusu” adlı oyunundan yola çıkarak aynı isimle bir oluşan sergi projesine “bir parçalanma deneyimine” tanıklık eden 4 farklı disiplini kullanan sanatçıya ilham oluşturuyor.
Bir sürgün ait olamama hali Kwahule’nin görünür kıldığı bir parça olma bilinci olarak sanatçıların eserlerini bir anlamda “kırık parçalarını” kendi içinde toplamaları anlamında kurucu bir aynaya dönüşmektedir. Sergi bu anlamda dağılma ve kırılma deneyiminin kendi sonluluğunu içinde kararsız ve istikrarsız bir sürüklenişin sanatçıların çalışmalarında aşınmış ve yorgun sınırlarını zorlama deneyimi olarak okunabilmektedir.
Moda sahnesinde sergilenecek olan “Ağaçların kokusu” isimli oyun ile beraber insan ve doğa kavramlarını bir kez daha düşünmek için izleyicileri tiyatro ile resim disiplinlerinin bir arada olduğu bu tekinsiz yolculuğa davet ediyoruz.
Ağaçların köklerinde gizlenmiş olanı bulmak için…
Sergi, 28 Şubat 2019’a kadar Kadıköy Moda Sahnesi’nin sergi alanında izlenebilecek.
Metin
Mehmet Dere
Yazar
Son Yazıları
- Sanat20 Haziran 2023Kovan Project Gezici Sergileri
- Haber19 Ocak 2022YENİ BİR DÜNYA DOĞUYOR!
- Haber19 Ocak 2022KÖPRÜ-MOCT
- Haber8 Aralık 2021“Pandemide Öğretmen” Konulu Resim Yarışması’da Mezunumuz İdris Cihan’ın Başarısı
İlk yorum yapan siz olun