1991-2001 dönemlerinde ders BELGELİĞİ atölyesinde öğrenim gören Tuğba Yüksel; Belgelik Ağaçları’nın ilkesini 2016 yılından beri görev yaptığı Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Vakıf Ortaokulu’na taşımış ve bu ilkeyi yaşatmak anlamında tüm ders BELGELİĞİ atölyesi mezunlarına örnek mahiyetinde bir proje başlatmıştır.
“Her mezunumuz ve öğrencimiz bulundukları bölgede Belgelik Ağaçları dikecek ve koruyacak” sözünü öğrencileriyle hayata geçirmek isteyen Tuğba Yüksel; öncelikle bu bilinci öğrencilerine ders BELGELİĞİ atölyesinde doğa ile ilgili yaptıkları çalışmaları, atölyede bulunan tohum dolabını, tohum toplayıp fidan haline getirme sürecinde yaşadığı mutluluğu anlatarak kazandırmaya çalıştı. Belgelik Ağaçları’nı öğrencilere aktarma sürecini kendisi şu şekilde anlatıyor:
“Belgelik Ağaçları’nın amaçlarını, öğrencilere açıkladığımda onların bu konuya olan meraklarını gördüm. Belgelik Ağaçları’nın çalışmalarını takip etmeye, bu çalışmaları önemsemeye başladıklarını gözlemledim.”
Tuğba Yüksel, verdiği sanat eğitiminin doğa ile ilişkilendirilmesini de önemseyerek çalışmalar yaptı. Sanat-doğa ilişkisini öğrencilerin kavrama sürecini şöyle anlatmakta:
“Başlangıçta böyle bir ilişkiyi kurmakta güçlük çekiyorlardı. Derste bu konuya eğilim gösterdikçe ilgilerinin arttığını ve bu konu üzerine beklentilerinin olduğunu gördüm. Pek çok çalışma deneyleriyle de beklentilerini hayata geçirme fırsatını bulduk. Sanatçıların çalışmaları üzerinden doğayı gözlemledik. İncelediğimiz doğa çalışmalarında, farklı coğrafi alanların sanatçı çalışmaları üzerinde farklı tavırlara neden olduğunu gördük. Pratik alanda da doğanın kendi içerisindeki birlik, düzen ve düzensizliğini gözlemlemek ve bunun bir parçası olmak, bir tohumdan bir fidan, bir fidandan bir ağaç olma sürecinin içerisinde bulunmak ile birlikte çalışmalarımızı pratik alana çektik.”
Belgelik ağaçlarının amacını ve sanat-doğa ilişkisini ilgiyle karşılayan öğrencilerine yapacakları çalışmanın dönemlik bir çalışma olarak kalmaması, sürekli yapılarak bu bilinçle yetişmeleri adına olan düşüncelerini de aktaran Tuğba Yüksel bu konuya şöyle değiniyor:
“Fidan üretiminin dönemlik bir çalışma olarak yapılmadığını, ailelerinde desteğiyle okul haricindeki çevrelerde de fidan üretimini gerçekleştirerek yaptığımız işin süreklilik kazanacağını düşünmekteyim. Öğrencilerimin bu sorumluluğu üstlendiğini ve bu konuda ki samimiyetlerini gördüm. Önümüzdeki dönem yaptığımız çalışmanın alanını genişleterek kendi öğrencilerim dışındaki öğrencilerin de katılımını sağlamak, mümkün olduğunca Siverek’deki diğer okullarla bu çabayı büyütmek isteğimdir. Bu çalışmanın gelişerek Siverek’i kapsayacağını, tüm öğrenci ve öğretmenlerimizin bu çalışmaya katkı vereceğine dair olan inancım tamdır.”
Tuğba Yüksel’e yapmış olduğu çalışma ve çalışma hakkında bize vermiş olduğu bilgiler için teşekkür ederiz.
Metin: Gamze İyier
Düzenleme: Sümeyye Çalışkan
Yazar
Son Yazıları
- Sanat20 Haziran 2023Kovan Project Gezici Sergileri
- Haber19 Ocak 2022YENİ BİR DÜNYA DOĞUYOR!
- Haber19 Ocak 2022KÖPRÜ-MOCT
- Haber8 Aralık 2021“Pandemide Öğretmen” Konulu Resim Yarışması’da Mezunumuz İdris Cihan’ın Başarısı
İlk yorum yapan siz olun