İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alternatif Bir Sanat Okulu: Sanat Enstitüsü

Alternatif bir sanat okulu olan Sanat Enstitüsü’nde Alt Metin Okuma Atölyesi gerçekleştirildi.

Sanat Enstitüsü ‘nde 5 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilen Alt Metin Okuma Atölyesi’ ne, içlerinde Marmara Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu ve öğrencilerinin de olduğu 10 kişi katıldı. Çalışmayı Aslıhan Mumcu, Selin Yağmur Sönmez ve Aras Yazıcı gerçekleştirdi.

Sanat Enstitüsü Nedir?

Sanat Enstitüsü, 13 Ocak 2015 tarihinde eğitim mahallesine kazandırılmış olan, çeşitli sanatsal faaliyet, deney ve eğitimlerin gerçekleştiği bir üretim atölyesidir.

P_20180105_202131_vHDR_Auto
Fotoğraf: Aras Yazıcı, Disiplinler Arası Alt Metin Okuma Atölyesi Giriş Konuşması, Kadıköy, 2017

Sanat Enstitüsü Hakkında

Film gösterimi öncesinde, atölyenin ne amaçla açılmış olduğu ve hangi faaliyetlerin yapıldığı konusunda bilgiler verildi. Kendi alanıyla sınırla kalmayarak çevreye açılan, eğitim amaçlarını vurgulayan bir atölye olduğu açıklandı. Çalışmayı hazırlayan kişilerin, hangi alanda ilerlediği ve hangi okullarda eğitimlerine devam ettikleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Bildiklerimizi aktaralım ve bilgimizi paylaşalım fikriyle bu çalışmanın ortaya çıktığı söylendi. Aras Yazıcı: “Sanat Enstitüsü, Marmara Üniversitesi’ ne “alternatif bir sanat okulu” olarak ortaya çıktı.” dedi. Yani kendi sanat eğitimlerini, kendi kendilerine ilerletmeye çalıştıkları aktarıldı. Aslında hepimizin burada olma amacının, sanat eğitimimizi yine kendi kendimize ilerletmek olduğu söylendi. Selin Yağmur Sönmez: “Sanat eğitimi alan öğrencilerin, alan sıkıntıları var. Burası kendimizi ifade edebileceğimiz, düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz özgür bir alandır. Burada bir öğretmen yok. Herkes öğrenci ve herkes birbirinden öğreniyor.” dedi. Buranın, eğitim almak isteyen herkese açık olduğu ve yaş sınırı gözetilmediğinden bahsedildi.

P_20180105_204732_vHDR_Auto
Fotoğraf: Aras Yazıcı, Disiplinler Arası Alt Metin Okuma Atölyesi Film Gösterimi, Kadıköy, 2017

Disiplinler Arası Alt Metin Okuma Atölyesi

Alt Metin Okuma Atölyesi Aslıhan Mumcu tarafından yürütüldü. Disiplinler Arası Alt Metin Okuma Atölyesi ekibi tarafından, yapılacak olan projenin neden yapıldığından, içeriğinden ve amacından bahsedildi. Alt metin okuma çalışması, gördüğümüz şeyin altında yatan kavramsal okuma alanlarının olduğu, bazı filmlerde anlamların örtülü bir şekilde verildiği ve alt metin okumanın örtülü olan fikri çıkarmaya yönelik bir çalışma olduğu bilgisi katılımcılara aktarıldı. Alt metin okumanın, sanat üretiminde kavramsal anlamda çözümlemelerle gerçekleşen bir çalışma olduğu söylendi. Bu doğrultuda, alt metin okuma çalışması için John Carpenter’ in yönetmenliğini yaptığı 1988 tarihli “They Live” yani “Yaşıyorlar” isimli film izlendi.

P_20180105_230044_vHDR_Auto
Fotoğraf: Aras Yazıcı, Disiplinler Arası Alt Metin Okuma Atölyesi Film Çözümlemesi, Kadıköy, 2017

İzlenilen film, katılımcılarla birlikte düşünce paylaşımları ile çözümlenmeye çalışılarak alt metin okuma çalışması gerçekleştirildi. Kavramsal çözümleme ile filmin içeriği görünenlerden yola çıkılarak çözümlendi. Sahneler hakkında konuşularak bilgi alışverişi gerçekleştirildi. Alt metin okuma çalışmasının, disiplinler arası olduğu için sadece filmlerde geçerli olmadığı, sanat ile ilgili her şey de geçerli olduğu söylendi. Resimde, kurgu oluşturma kaygısının olduğu ve bu kaygının filmlerle de ilgili olduğu aktarıldı. Resim yaparken neyi nereye yerleştireceğimizi düşünmemiz ve planlı ilerlememizin bi göstergesi olarak alt metin okumaya zorlayan filmler de örnek gösterildi. Filmde ki sahnelerin sıralanışı, kurgunun ilerleyişi, kadraj, seyirciye iletilmek istenen mesajların her zaman bir amaca hizmet etmekte olduğunu ve bu örtülü anlatımın okuma yoluyla anlaşılabileceği ortaya koyuldu. Sanat üretiminde alt metin okumanın önemi ve sanattaki gerekliliği, ekip ve katılımcılar tarafından vurgulandı. Etkinlik sonunda, Aslıhan Mumcu’ nun hazırlamış olduğu “They Live” film çözümleme yazısı katılımcılara dağıtıldı.

Metin
Özge Yılmaz

Düzenleme
Aslıhan Mumcu
Selin Yağmur Sönmez

Görsel
Aras Yazıcı

Yazar

Günleme

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ders BELGELİĞİ © 2024 Tüm hakları saklıdır.