İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alpay Aksayar ile “Ve Sonrası”

Alpay Aksayar’ın “Ve Sonrası” adlı kişisel sergisinin açılışı 15 Şubat 2019 tarihinde rh+artproject isimli galeride gerçekleşti.

Günleme ekibi olarak Didem Dağdelen, Sümeyye Çalışkan ve Şeyma Kaya 2007 ders BELGELİĞİ mezunumuz sanatçı Alpay Aksayar ile rh+artproject galeride buluştuk. “Ve Sonrası” isimli kişisel sergisi hakkında konuştuğumuz sanatçı, bizlere kendisinden ve eserlerinden ayrıntılar sundu.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1986 yılında İstanbul’da, bir ressam bakkalın oğlu olarak doğdum. Babam sanata çok düşkün bir adamdı, bakkalında vakti olduğunda kendince resimler yapardı. Benim de resim yapmam için çok gayrette bulundu. Benim için kalem ve kağıt alan, resim yapmamı ufak tefek ödüllerle teşvik eden bir babaydı. Sağ olsun. Bu yüzden küçüklükten beri resimle haşır neşir idim. 2007’de Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-iş Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. 2009’da da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yüksek lisans programına başladım, bir yıl sonra bıraktım. Şu an ise resim yapıyorum.

Neden “Ve Sonrası”?

Aslında resimler olan bir anı temsil ediyor. Resimlerde yıkım ve patlamalar görüyoruz, bu yıkımların ardından insan sonrasında ne olacağını düşünüyor, bu yüzden “Ve Sonrası”. Bu başlık benim önemsediğim bir resim serüveni oldu o yüzden bundan sonraki resimlerime de yansıyacak. Çünkü uzun süredir bu yıkım serisini yapıyordum, bu bir seçki aslında.

Serginiz 3 bölüme ayrılmış, aynı hikayenin farklı parçalarını mı görüyoruz?

Yıkım bizim kendi aramızdaki kötülüklerle başlıyor, insanların birbirleriyle olan sohbetleri ya da ilişkilerinin bozulmasından sonra şehirlere giden yıkıma dönüşüyor. Yani aslında birinin birini öldürmesiyle başlıyor bütün yıkım. Diğer salonda sergilenen resimler ise yıkımdan sonra insanların aldığı bedensel dönüşümler ve deformeleri görüyoruz. Aslında şehir yoksa biz de yokuz, olsak bile başka bir şeye dönüşeceğiz.

Yani toplum düzeni ne kadar bozulursa o kadar yalnızlaşıp insanlıktan çıkacağız, peki tüm bu eleştirilerin odağı neydi?

Evet. İnsanların birbirleriyle olan ilişkisi ile insanın doğayla olan ilişkisi bağlantılı. Demek istediğim bana göre insan-doğa ilişkisi oluşmadan sanat eserinin ortaya çıkması pek mümkün değil. Sergideki çalışmalar da bu temel prensip üzerine işliyor yani; insanların birbiri ile olan bu olumsuz ilişkisi doğayı, şehri imha etmeye başlıyor. Sergi, öncelikle insanın insanla olan ilişkisi üzerine derleniyor.

ders BELGELİĞİ öğrencileri olarak serginin olduğu rh+artproject isimli galeride gerçekleştirdiğimiz söyleşide bizi ağırlayan Alpay Aksayar’a teşekkürlerimizi sunarız.

Alpay Aksayar’ın kişisel sergisi “Ve Sonrası” 8 Mart’a kadar Beyoğlu’nda rh+artproject  adlı galeride görülebilir.

 

Sergi Alanı Adresi:
Cezayir Sokağı No5 /2 Galatasaray Beyoğlu, 34425 Beyoğlu/İstanbul
Söyleşi Tarihi: 21 Şubat 2019
Metin ve Söyleşi: Şeyma Kaya, Didem Dağdelen, Sümeyye Çalışkan
Düzenleme: Sümeyye Çalışkan, Aslıhan Mumcu

 

Yazar

Günleme

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ders BELGELİĞİ © 2024 Tüm hakları saklıdır.