2001-2002 dönemi ders BELGELİĞİ öğrencisi Hasan ÇEVİK, ‘KUYU’ başlıklı üçüncü kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturdu.
Kuyu imgesi, Şeyh Galip’in ‘Hüsn-ü Aşk mesnevisi’nde dış dünyadan iç dünyaya geçişi ifade ediyor. Karanlık, kapalı ve bilinmez olan kuyu, kendini biricik varlık olarak gören insanın ruhsal kaosunun dibi gibidir. Fakat bu dip aynı zamanda kendiyle yüzleşme ve aydınlanmadır. Hem çaresizliğin, imkansızlığın simgesidir hem de yeniden doğuşun.
İşte bu zengin anlam bütünlüğü içerisinde ‘kuyu imgesi’, Hasan ÇEVİK ‘in üçüncü kişisel resim sergisinde karşımıza çıkmaktadır. KUYU, Çevik’in figürü ön plana aldığı resimlerinden oluşmaktadır. Tekli ve ikili figürlerin, doğadan soyutlanmış ağaç vb. Naturalist biçimlerin önünde renk ve ışığın son derece özgür bir armonik yapı içerisinde kullanıldığını görüyoruz. Figürlerin kendileriyle yüzleştikleri, kendi karanlıklarını fark edip, aydınlanıp, yeniden doğuş yaşadıkları bir ayna gibi karşımıza çıkıyor. Sergide sadece kuyu değil, ağaç imgesi de ressamın kendi yorumuyla kompozisyonlarda yerini alırken, bir Şaman’ın, yaşam ağacını merdiven gibi kullanıp iki sınır arasındaki (yerin altı ve gökyüzü) gidiş gelişlerini anlatır gibidir. (Aslı Yörükoğlu)
Hasan ÇEVİK’in ‘KUYU’ başlıklı kişisel sergisini 23 Mart Tarihine kadar Galeri Diani’de ziyaret edebilirsiniz.
Sergi Alan Yeri: Firuzağa, Bostancı Cad. No:3D 34425 Beyoğlu/İstanbul
Metin: Semra Güler, Aslı Yörükoğlu (Alıntı)
Düzenleme: Zeynep Habiboğlu
Görseller: Hasan Çevik, Yenişafak
Yazar
Son Yazıları
- Haber22 Eylül 2023‘ders Belgeliği’ Mezunları Fresh Ankara’da
- Eğitim22 Temmuz 2023Buket Ada Kılıç, ders BELGELİĞİ Çalışma Raporu
- Eğitim9 Haziran 2023Mustafa Aykurt ve 22. Belgelik Sergisi
- Eğitim3 Haziran 2023Soyutlama ve Duyumsama – Özkan Eroğlu Söyleşisi
İlk yorum yapan siz olun