İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sanat, Sanat Eğitimi ve Müze Atölyesi Fikri Üzerine: Emre Zeytinoğlu ile Söyleşi

Sanat kuramcısı, sanatçı ve akademisyen Emre Zeytinoğlu ile 29 Ocak günü Ders BELGELİĞİ Atölyesi’nde gerçekleştirdiğimiz söyleşide, sanat eğitiminin yapısı, müzeler ve arşivlerle olan ilişkisi ele alındı. Sanat eğitiminin kuramsal ve pratik boyutları arasındaki etkileşim, disiplinlerarası bakış açısının önemi ve sanatçının değişen dünya ile kurduğu ilişki üzerinde duruldu.

Zeytinoğlu, sanat eğitiminin durağan olmaması gerektiğini belirterek, “Sanat eğitimi her zaman sorgulanmalı ve yenilenmelidir. Çünkü sanat eğitimi, yalnızca teorik bilgilerle sınırlanamaz; sokaktaki, gündelik yaşamda yaşanan değişimleri de kapsamalıdır” ifadelerini kullandı.

Sanat teorilerinin toplumsal ve bilimsel gelişmelere bağlı olarak şekillendiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Teoriler kendiliğinden ortaya çıkmaz. Toplumsal ve bilimsel gelişmelere dayanarak oluşur. Ancak bir sanatçı, geçmişte ortaya atılan bir teoriyi sorgusuz sualsiz tekrar ederse, yaşanan değişimleri görmezden gelir ve sanatın güncelliğini kaybetmesine neden olur.

Sanatçı yalnızca sanat kuramlarını bilmekle yetinmemeli, felsefe, sosyoloji ve bilim gibi alanlarla da ilişkili olmalıdır. Felsefecinin sanat eserine bakması, sanatçının da bilimsel gelişmeleri takip etmesi önemlidir” diyerek teknolojinin de sanat üzerindeki etkisine değinen Zeytinoğlu, “Sanatçılar, geçmişin kalıplarını taklit etmek yerine, yaşadıkları çağın koşullarına uygun yeni sanatsal yaklaşımlar geliştirmelidir. Örneğin, 19. yüzyılda hümanizm merkezli bir sanat anlayışı vardı, ancak günümüzde transhümanizm gibi yeni düşünceler sanatın doğasını değiştirmektedir” diye ekledi.

Söyleşide, bu yıl 30. Yılına giren ders BELGELİĞİ atölyesinin arşivine ve disiplinlerarası çalışma kollarına değinilerek dB atölyesinin müzeleşme fikrine yönelik bir tartışma alanı açıldı. Zeytinoğlu’nun Müze Atölyesi hakkındaki fikirleri şöyle oldu;

“Nasıl bir eğitim ve nasıl bir arşiv, nasıl bir müze? Mesela müze meselesine baktığım zaman, Avrupa’ya baktığımızda mesela 17. yüzyıla bakalım, 16. yüzyıl sonunda 17. Yüzyıl’da Aristokratlar, bir şey topluyorlardı, arşiv yapıyorlardı yani. Birisi kibrit kutusu topluyor, birisi deniz kabuğu topluyor, öbürü basit şeyler topluyor. Bu bireysel toplama pratiği zamanla bir sistem oluşturuyor ve müzeye dönüşüyor. Ancak, “Peki bu müzeye ne işe yarıyor? Hangi eğitime, hangi düşünceye, hangi bilmem neye hizmet ediyor? Hiç. Sanat eğitimi müzesi fikri geliştirilebilir. Ancak bu yapının sanatçılara ne sağlayacağı ve eğitime nasıl katkı sunacağı netleştirilmelidir. Bir arşiv ya da müzeyi oluştururken, onun hangi sanat eğitimi modeline hizmet edeceği önceden belirlenmelidir.”

Emre hocamızın ders BELGELİĞİ müzesiyle ilgili yorumlarını dikkate alarak süreci olgunlaştıracak ve önerilerini değerlendireceğiz.

Başlangıçta bireysel koleksiyonlardan oluşan müzeler, zamanla belli bir düşünce sistemine dayanarak anlam kazanmaktadır. Ancak bir sanat eğitimi müzesinin yalnızca koleksiyon oluşturmaktan ibaret olmaması gerekir. “Bu müzeler, sanatsal düşünceyi ve eğitimi besleyen yapılar haline gelmelidir” düşüncesi söyleşi sırasında vurgulandı.

Sanat eğitimi ve müzecilik ilişkisi, belirli bir eğitim anlayışına ve sanatçının nasıl geliştiğine bağlı olarak şekillenmesi gerektiği, sanatın doğası gereği değişken ve dinamik bir yapıya sahip olduğu fikri öne çıkarıldı. Sanat eğitiminin tek bir modele hapsedilmemesi gerektiği, farklı yaklaşımların ve deneyimlerin bu süreci zenginleştirdiği sonucuna varıldı.

Bize vakit ayırdığı ve atölyemizi ziyaret ederek sorularımızı cevaplandırdığı için Sayın Emre Zeytinoğlu hocamıza tekrar teşekkür ederiz.

Söyleşinin tamamını dB radyo Spotify hesabımızdan dinleyebilirsiniz;

https://open.spotify.com/episode/4fGD3DixGUAOZXkxcIVnxe?si=u2gYwKpjSHirxuXTQWRO_w

Söyleşiyi izlemek için;

Yazar

Zülal Dicle Cengiz
Zülal Dicle Cengiz

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ders BELGELİĞİ © 2024 Tüm hakları saklıdır.